joi, 13 martie 2014

Prajitura "Televizor"


O prajitura cu foi si blat ..mmm...si ciocolata si crema de vanilie !!!



Foile:

  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri lapte
  • 2 oua
  • 4 linguri cacao neagra
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie 
  • 1 lingurita bicarbonat de amoniu stins cu zeama de lamaie
  • 500 gr faina
Se amesteca ouale cu zaharul,sarea ,se adauga uleiul,laptele,bicarbonatul stins cu zeama de lamaie ,esenta ,cacaoa si faina.Se framanta bine si se imparte in doua (mai putem presara putina faina la framantat daca constatam ca nu e coca suficient de elastica).Se decupeaza din hartie de copt o bucata cat fundul tavii pe care coacem si intindem jumatate de coca pe hartia de copt(pusa pe masa) presarata cu putina faina (presaram faina si pe coca ,asta ca sa ne ajute sa nu se lipeasca de sucitor ,de maini).Luam hartia de copt ,cu tot cu foaia intinsa ,o asezam pe tava si dam la cuptor cam 20 minute la foc potivit .Tava :(35/30 cm).Procedam la fel cu foaia cealalta.
Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri ulei
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • o lingurita praf de copt
  • 12 linguri faina
Ca la orice blat de tort :Albusurile le batem/mixam cu sarea ,zaharul pus lingura cu lingura ,batand dupa fiecare ,pana devin o spuma tare.Galbenusurile se amesteca cu uleiul,esenta si se toarna usor in albusuri amestecandu-se usor cu o lingura cu miscari circulare ,de jos in sus ,sa nu se lase albusul.La sfarsit se adauga faina cernuta(lingura cu lingura ,amestecand usor dupa fiecare) ,amestecata cu praful de copt.Se coace in tava pe fundul careia am copt foile celelalte doua.

Crema de vanilie o am aici pe sait ,dati cautare.http://giorgig.blogspot.ro/2012/03/crema-de-vanilie.html


Se monteaza astfel.:
Se pune o foaie de cacao ,crema de vanilie ,
blat insiropat putin (eu am folosit compot de pere,puteti face putin zahar ars topit in apa ..sau orice sirop doriti) .Nu insiropati prea tare,o lingura ici ,una colea ,imprastiata pe toata suprafata blatului !!

Urmeaza iar crema de vanilie si apoi ultima foaie cu cacao peste care ungem un strat exrem de subtire de crema de vanilie .
Dam la rece ,sa fie perfect rece cand punem glazura.
Secretul unei glazuri frumoase la orice tort ,prajitura ,consta in faptul ca trebuie unsa suprafata peste care o turnam cu un strat uniform de crema cu unt si aceasta suprafata sa fie rece ,de la frigider.
Glazura:

  • 50 gr zahar
  • 150 ml lapte
  • 200 gr ciocolata (>58% cacao)
  • 50gr unt
Pentru glazura se amesteca ingredintele ,se pun pe foc mic pana se topeste toata compozitia si devine fluida.Se lasa sa se raceasca ,sa fie putin calduta.Se toarna peste prajitura si se da la rece .Se taie cand s-a intarit cu un cutit pe care il trecem mereu prin apa fiarta.Asta ca sa se taie bine ciocolata .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu