joi, 13 martie 2014

Prajitura "Foi cu miere"

O prajitura excelenta care necesita timp , rabdare si ..rabdare.
Crema este usor de realizat dar foile presupun un pic de indemanare.

Pentru foi avem nevoie de:

  • 200 grame zahar tos
  • un praf de sare
  • 60 gr unt sau margarina
  • doua oua
  • aprox 800 gr faina
  • 8 linguri lapte
  • o lingurita bicarbonat de amoniu si una de bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie sau otet.
  • 4 linguri cu miere
Intr-un vas de fier se pune zaharul ,sarea ,untul , laptele si mierea.Se pun pe foc mic pana se incalzeste si se topeste untul si zaharul .Nu se fierbe!!!
Se ia de pe foc si se lasa pana devine caldut.Peste acest amestec se pun ouale batute putin ,bicarbonatul (ambele feluri)stins in lamaie sau otet si la urma faina.Se framanta o coca pana nu se mai lipeste de maini.Se mai presara faina ,cate putina daca coca nu e buna de intins.O modelam pana devine elastica .
O impartim in patru si ne ajutam de faina ca sa nu se lipeasca de masa sau de maini sau sucitor.
Luam o hartie de copt ,o ajustam cat fundul tavii pe coacem prajitura ,o ungem cu putin ulei si intindem pe ea (pusa pe masa)o foaie subtire de coca  ,presarand faina cand pe sucitor ,cand pe coca ,asta ajutandu-ne sa nu se lipeasca .
Putem folosi putin ulei pe post de ajutor ca sa nu se mai lipeasca .Ungem foaia ,sucitorul ,coca...Cum ne e mai usor .Eu am folosit faina.Apoi am luat hartia de copt cu coca intinsa si am transferat-o pe fundul tavii .
Am copt foile pe dosul tavii de la aragaz ,tava cea mai lunga de la aragaz.Atentie !!!Se coc repede ,cam 10-12 minute ,pana fac puncte aurii pe ici ,pe colea...Se coc la foc potrivit ,cam 180*.
Dupa ce am scos foaia din cuptor ,deasupra ei punem o tava si o intoarcem rapid  (cu tava pe care s-a copt ) invers ,ca sa ii scoatem foaia de copt.Cat este fierbinte se scoate mult mai usor.Se lasa pe o suprafata plana sa se raceasca.
Crema:

  • 500 ml lapte
  • 5 linguri de gris
  • un praf de sare
  • 200 gr zahar pudra
  • o lamaie ,zeama si coaja
  • 250 gr unt gras 80% grasime sau peste
  • un plic de zahar vanilinat
  • un borcanel de 400 gr gem de prune sau caise,piersici 
  • o cana de nuci zdrobite si prajite un pic intr-o tigaie teflonata (obtional prajirea)
Laptele se pune pe foc cu sarea .Cand da in clocot se pune grisul presarat usor ,in ploaie si amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa si grisul s-a fiert .Daca nu ni se pare fiert grisul mai putem picura un pic de lapte dar consistenta e una tare .Se amesteca cu lamaia ,zeama si coaja,si se lasa la racit ,consistenta devenind mai pufoasa un pic.
Untul ,la temperatura camerei se freaca cu zaharul ,zaharul vanilinat .Apoi il adaugam treptat ,lingura cu lingura in crema de gris perfect racita.Nu insistam cu amestecatul pentru ca are tendinta sa se taie din cauza lamaii .

Montam prajitura :
Punem o foaie ,apoi crema ,alta foaie ,gemul de prune sau caise peste care presaram nuca ,alta foaie ,crema si ultima foaie.Sper ca am zis patru foi!
Se pune hartia de copt peste ea ,apoi o tava ca sa o preseze un pic si musai se lasa pana a doua zi!!!
E!!Ce credeati ca treceti la mancat???
Se pot coace foile cu o zi inainte ca sa ne fie mai usor dar prajitura se taie a doua zi dupa montare.
Pofta buna !!!
A doua zi :


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu