duminică, 30 iunie 2013

Prajitura cu branza si caise Dukan (consolidare,faza II)



O prajitura usoara cu fructe ,branza degresata si iaurt degresat.Este facuta intr-o tava mica.
Blatul este facut din:
  • un ou
  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • indulcitor dupa gust
  • 2 linguri tarate ovaz ,fin macinate
  • 2 linguri amidon
  • 1/2 praf de copt
  • o lingura de branzica 0,1% grasime




Crema:
Am pus la scurs ,intr-un tifon curat,un pahar mare de iaurt degresat,0,1% grasime.Dupa o zi de stat la frigider (la scurs) devine o crema ,absolut delicioasa,buna de folosit in prajituri.Am amestecat aceasta crema de iaurt cu 250 gr banza dulce degresata,un praf de sare ,indulcitor (dupa gust) si piureul facut din doua caise.Am pus crema deasupra blatului si am dat la frigider unde s-a mai intarit.Decoram sau nu .
Impartim prajitura in portii mici si ne bucuram de ea pe mai multe zile.




miercuri, 26 iunie 2013

Rulada cu crema de vanilie ,Dukan




Incepand din croaziera o putem consuma impartind-o pe cateva zile.

Crema :
Un plic de budinca de vanilie Dr.Oetker preparat conform instructiunilor de pe plic cu recomandarea pentru o crema pufoasa.Ne trebuie 1/2 l lapte .Compozitia se amesteca cu 6 linguri de lapte 0.1% grasime ,6 pastile de indulcitor ,zdrobite, si cu un galbenus(albusul il folosim la blat).Restul de lapte se pune la fiert si apoi se toarna in compozitia efectuata mai devreme.Se pune la fiert ,la foc minim si se amesteca mereu cu lingura de lemn sau un tel pana se ingroasa bine (dureaza cam un minut -doua).Acoperim crema si o lasam la racit.Putem bate spuma tare albusul si il amestecam in crema fierbinte (eu nu l-am pus in crema ci in blat).


Blatul:
  • 3 oua
  • 1 albus
  • 6 pastile zdrobite de indulcitor
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 1 lingurita cacao
  • 4 lingurite amidon alimentar
  • 2 linguri tarate de ovaz
  • un varf de cutit cu sare
Ouale se separa ,albusurile batandu-se spuma cu un praf de sare iar galbenusurile amestecandu-se cu indulcitorul  ,cacaoa ,praful de copt si amidonul.Din albusurile batute spuma se iau doua linguri si se amesteca cu galbenusurile ,apoi aceasta compozitie se rastoarna peste albusurile batute spuma incorporandu-se usor.Rezulta o compozitie spumoasa ,moale ,care se toarna in tava de la aragaz pe hartia de copt unsa doar cu cateva picaturi de ulei.
Se coace la foc potrivit aprox 20 min .
Se scoate din cuptor si imediat se ruleaza cu ajutorul hartiei de copt.
Se pune crema pe toata suprafata si se ruleaza(poza e facuta cu o parte din crema pe ea).Putem pune si bucatele de fruct in ultima etapa.

vineri, 14 iunie 2013

Cosulet cu croissante




Am incercat doua variante :
Ne trebuie o tava de 25-28 cm
Varianta nr 1(mie mi-a placut mai mul).
- 500 gr faina
-aprox 250 ml lapte.Eu pun intai faina apoi galbenusurile  frecate cu sarea,zaharul ,miroase,iar laptele caldut atata cat sa cuprinda cele 500 gr de faina incat sa iasa un aluat nu prea tare dar nici sa curga ,un aluat ca la cozonac.Asa ma incadrez in lapte ,caci in functie de felul fainei poate intra mai mult sau mai putin.
- un sfert de lingurita cu sare
- 4 galbenusuri
- 60 gr ulei
- 125 gr zahar
-10 gr drojdie uscata sau 20 gr drojdie proaspata
Pentru uns cercurile de aluat:
-50 gr unt la temperatura camerei dar nu topit,doar atata cat sa-l putem tartina
Pentru finisat :
-doua galbenusuri
-o lingurita de lapte sau apa
Mod de lucru :Se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si esentele ,coaja de lamaie ,rom ,vanilie ,se toarna amestecul peste faina amestecata cu drojdia uscata,la plic (daca folosim drojdie proaspata o dizolvam in putin lapte ).Amestecam bine ,turnam laptele putin cate putin ,caldut ,astfel incat sa ne rezulte un aluat potrivit  spre moale ,ca la cozonac (vedeti in poza) .Turnam cu prudenta laptele ca sa nu mai fim nevoiti sa punem faina .Daca totusi s-a intamplat sa fie prea moale mai adaugam un pic de faina ca nu o fi foc.
Api turnam uleiul si il incorporam amestecand bine.Uleiul il punem nu tot odata cu in prize ,,prelins pe langa coca facuta gramajoara ,amestecand pana la incorporare.Ne jucam practic cu aluatul ,nu trebuie framantat ca la cozonac .Putem folosi masina de paine daca vrem.Lasam coca sa creasca si apoi o impartim in cinci bile .Intindem bilele cu facaletul sa formam mici cerculete ca in pozele de mai jos.Fiecare cerculet il ungem cu unt ,in afara de ultimul care sta deasupra ,caci le suprapunem pe toate si le dam la frigider ca sa se mai intareasca untul.Pe ultimul trebuie sa il facm un pic mai mare ,sa se lase putin peste laturile celorlalte ,eu nu am facut asta si cred ca era nevoie.
Adica ceva de genul :

Apoi scoatem si intindem intr-un cerc mare ,straduindu-ne sa nu fim prea brutali ,sa nu se strice straturile.Impartim si procedam ca in poze .Lasam cornurile aranjate in tava sa creasca vreun sfert de ora si le dam la cuptor unse cu galbenus amestecat cu un pic de lapte si date cu mac sau zahar tos ....sau susan sau simple dar cu ou si lapte pentru luciu .Le dam la foc potrivit cam 20-30 min ,180*.

Aici e varianta nr.2 ,reteta mai apropiata de original:
- 500 gr de faina
- 220 ml lapte 
-1 ou 
-10 gr de drojdie uscată sau 20 gr proaspata
-10 gr de sare
-125 g zahar (putem mari cantitatea daca vrem mai dulci)
 -60 g de unt
 finisaj: 60 g de unt 1 ou.
Umplutura:o cutie branza dulce ,bine scursa,4-5 linguri gris,4 linguri cu zahar ,sare (daca e nesarata) ,coaja de lamaie (neaparat) ,vanilie 
Alta varianta de umplutura :3 linguri de cacao ,cu varf,amestecate cu 4 linguri de zahar tos si un strop de lapte cat sa se faca o crema groasa si o cana de nuca macinata

Se pune drojdia într-un castron(daca e uscata o amestecam cu faina).
Se toarnă pe puţin lapte caldut ,nu fierbinte!.
Se amestecă.
Lăsaţi deoparte cateva minute.
Se amesteca faina cu sarea si zaharul in bolul de la robot sau intr-un vas.
Se amesteca oul cu lapte.
Faci o adancitura în făină.
Toarnă  laptele,oul, drojdia in adancitura.
Framanta treptat adăugând lapte
Aluatul trebuie să fie potrivit spre moale.Daca e prea tare mai adaugam lapte,daca e prea moale,faina.
Untul (cele 60gr)se taie în bucăţi mici.
Adăugaţi-l la aluat.
Frământaţi până când untul este bine integrat.
Ruleaza aluatul intr-o minge.
Acoperă si lasa aluatul sa isi dubleze volumul
Iti trebuie o cratita adanca,de 28 cm.

Imparte aluatul in 5-6 bile egale.
Suprapune-le cu unt manjit(!)(celelalte 60 gr)pe fiecare bila,ultima ramanand neunsa.
Am dat la frigider sa se intareasca untul ca o luase la vale.
Am scos, am intins usor intr-un cerc mare (cu facaletul)si am impartit cercul ,taindu-l in patru.Apoi fiecare sfert in 4.Am pus umplutura si am facut asa 















duminică, 9 iunie 2013

Croissant

Un deliciu!



  • 50 ml iaurt
  • 50 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • 30 ml ulei (varianta originala 50 ml ulei neutru ,ar fi uleiul de struguri)
  • 3-4 linguri de zahar
  • 2 oua
  • 10 gr drojdie uscata sau 20 gr drojdie proaspata
  • 8 gr sare
  • aprox 350 gr faina
Umplutura:
Toate ingredientele la temperatura camerei trebuie sa le avem.
-120 gr unt pentru uns cornurile(reteta originala)-sau varianta mea ,50gr unt
  •  branza dulce (Philadelphia sau proaspata dar scursa ) o cutie 
  • doua -trei linguri gris
  • 3-4 linguri de zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • zahar vanilinat ,un plic
Pentru uns cercurile de coca ne trebuie 100-120 gr unt la temperatura camerei ,moale.Asa scrie in reteta originala.Eu am folosit doar 50 gr.unt moale dar nu topit.
Putem pune si dulceata cu nuca sau alte umpluturi.

Se amesteca iaurtul uleiul,smantana intr-un vas.Se adauga ouale si se bate usor.
Intr-un castron se pune drojdia (daca e proaspata) cu putin lapte si zaharul .Se amesteca sa se dizolve.
Daca drojdia e uscata se pune odata cu faina ,amestecata cu aceasta
Se adauga acest amestec in crema cu iaurt si smantana.Adaugam restul de lapte caldut si faina apoi si framantam bine.Aluatul trebuie sa fie moale si flexibil,daca e prea tare mai punem putin lapte ,daca e prea moale mai punem putina faina.

Lasam la loc cald sa creasca ,sa-si dubleze volumul.
Impartim coca in 6-7 bile egale.
Intindem putin prima bila ,intr-un cerc mic,si punem un strat pe unt pe toata suprafata ei.Intindem alta bila ,o suprapunem peste prima si iar ii aplicam un strat de unt.Asa suprapunem toate bilele ,pe ultima lasand-o neunsa.
Intindem aceasta gramada de bile suprapuse sa formam un cerc concentric ..parca asa se numea.Le intindem usor ,fara prea mare apasare ,ca la un foitaj,intr-un cerc mare .
 Impartim cercul in patru iar apoi in mai multe ,cum vrem de mari cornurile.
 Punem umplutura
 Rulam de la baza spre varf su punem in tava unsa bine sau pe hartie de copt
 Aici e umplutura cu branza

 Ungem cu galbenusuri ,ne trebuie cam doua.Presaram din belsug zahar tos deasupra .
Le lasam la crescut cam 15-20 min intr-o tava acoperita cu hartie de copt.Nu trebuie sa fie prea cald pentru ca untul se va topi si va curge din cornuri.
Le dam la cuptorul incins la 180*.




Prajitura TOSCA



Crema de vanilie,blat cu nuca de cocos si mac,biscuit insiropat in cafea solubila,glazura de ciocolata cu frisca,asta e Tosca!
Blatul nr.1:
L-am facut in tava de 25/30 cm.
  • 8 albusuri
  • un praf de sare
  • 180 gr zahar
  • 50 gr fulgi de nuca de cocos
  • 100 gr mac
  • 100 gr faina
Crema:
  • 8 galbenusuri
  • un pic de sare,cat sa cuprindem intre doua degete
  • 400 ml lapte
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 100 gr zahar
  • 3 pliculete zahar vanilinat
  • 200 gr unt 85% grasime
Daca nu preferam cremele la plicuri recomand cea mai buna crema de vanilie care iese ca la carte.Nu mai exista pericolul sa se taie crema sau sa ne gandim ca are prea multa grasime.
http://giorgig.blogspot.ro/search/label/Creme
Blatul nr.2 : Biscuiti petit beurre,cam cat sa acopere suprafata prajiturii
Sirop :doua pliculete sau o lingura plina de cafea solubila ,ness ,dizolvate in apa fierbinte cu zahar
Glazura :
  • 200 gr ciocolata
  • 60 ml frisca
Albusurile se bat spuma cu sarea ,se pune zaharul in prize mici si se bate dupa fiecare bine ,astfel incat sa obtinem o spuma tare.Se adauga faina lingura cu lingura amestecand usor sa nu stresam albusul.Asa procedam si cu nuca de cocos si cu macul.Punem in tava tapetata cu hartie de copt si dam la foc potrivit ,cam 160* pana se aureste putin deasupra.Scoatem blatul ,ii indepartam usor hartia de copt si il lasam sa se raceasca.



Pentru crema frecam galbenusurile cu sarea ,zaharul si zaharul vanilinat pana se fac ca o crema .Adaugam plicul de budinca in crema de galbenusuri .Laptele fiert il turnam in suvoi subtire in crema de galbenusuri si punem pe baie marina amestecand continuu pana se ingroasa.
Lasam la racit .
Untul la temperatura camerei il frecam cu o lingura pana se face ca o crema in care adaugam crema de galbenusuri ,rece ,lingura cu lingura ,amestecand mereu dupa fiecare priza.
Facem o cafea ness si o lasam la indemana.
Asamblam prajitura:
-punem blatul de albusuri cu mac si cocos 
-peste acest blat punem crema
-peste crema punem biscuitii insiropati ,trecuti doar prin cafeaua Ness,nu trebuie sa-i insiropam excesiv.

Facem glazura din frisca si ciocolata ,o lasam sa se raceasca si o punem abia calduta peste biscuiti.
Lasam cateva ore la rece.
Pofta mare!