vineri, 14 iunie 2013

Cosulet cu croissante




Am incercat doua variante :
Ne trebuie o tava de 25-28 cm
Varianta nr 1(mie mi-a placut mai mul).
- 500 gr faina
-aprox 250 ml lapte.Eu pun intai faina apoi galbenusurile  frecate cu sarea,zaharul ,miroase,iar laptele caldut atata cat sa cuprinda cele 500 gr de faina incat sa iasa un aluat nu prea tare dar nici sa curga ,un aluat ca la cozonac.Asa ma incadrez in lapte ,caci in functie de felul fainei poate intra mai mult sau mai putin.
- un sfert de lingurita cu sare
- 4 galbenusuri
- 60 gr ulei
- 125 gr zahar
-10 gr drojdie uscata sau 20 gr drojdie proaspata
Pentru uns cercurile de aluat:
-50 gr unt la temperatura camerei dar nu topit,doar atata cat sa-l putem tartina
Pentru finisat :
-doua galbenusuri
-o lingurita de lapte sau apa
Mod de lucru :Se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si esentele ,coaja de lamaie ,rom ,vanilie ,se toarna amestecul peste faina amestecata cu drojdia uscata,la plic (daca folosim drojdie proaspata o dizolvam in putin lapte ).Amestecam bine ,turnam laptele putin cate putin ,caldut ,astfel incat sa ne rezulte un aluat potrivit  spre moale ,ca la cozonac (vedeti in poza) .Turnam cu prudenta laptele ca sa nu mai fim nevoiti sa punem faina .Daca totusi s-a intamplat sa fie prea moale mai adaugam un pic de faina ca nu o fi foc.
Api turnam uleiul si il incorporam amestecand bine.Uleiul il punem nu tot odata cu in prize ,,prelins pe langa coca facuta gramajoara ,amestecand pana la incorporare.Ne jucam practic cu aluatul ,nu trebuie framantat ca la cozonac .Putem folosi masina de paine daca vrem.Lasam coca sa creasca si apoi o impartim in cinci bile .Intindem bilele cu facaletul sa formam mici cerculete ca in pozele de mai jos.Fiecare cerculet il ungem cu unt ,in afara de ultimul care sta deasupra ,caci le suprapunem pe toate si le dam la frigider ca sa se mai intareasca untul.Pe ultimul trebuie sa il facm un pic mai mare ,sa se lase putin peste laturile celorlalte ,eu nu am facut asta si cred ca era nevoie.
Adica ceva de genul :

Apoi scoatem si intindem intr-un cerc mare ,straduindu-ne sa nu fim prea brutali ,sa nu se strice straturile.Impartim si procedam ca in poze .Lasam cornurile aranjate in tava sa creasca vreun sfert de ora si le dam la cuptor unse cu galbenus amestecat cu un pic de lapte si date cu mac sau zahar tos ....sau susan sau simple dar cu ou si lapte pentru luciu .Le dam la foc potrivit cam 20-30 min ,180*.

Aici e varianta nr.2 ,reteta mai apropiata de original:
- 500 gr de faina
- 220 ml lapte 
-1 ou 
-10 gr de drojdie uscată sau 20 gr proaspata
-10 gr de sare
-125 g zahar (putem mari cantitatea daca vrem mai dulci)
 -60 g de unt
 finisaj: 60 g de unt 1 ou.
Umplutura:o cutie branza dulce ,bine scursa,4-5 linguri gris,4 linguri cu zahar ,sare (daca e nesarata) ,coaja de lamaie (neaparat) ,vanilie 
Alta varianta de umplutura :3 linguri de cacao ,cu varf,amestecate cu 4 linguri de zahar tos si un strop de lapte cat sa se faca o crema groasa si o cana de nuca macinata

Se pune drojdia într-un castron(daca e uscata o amestecam cu faina).
Se toarnă pe puţin lapte caldut ,nu fierbinte!.
Se amestecă.
Lăsaţi deoparte cateva minute.
Se amesteca faina cu sarea si zaharul in bolul de la robot sau intr-un vas.
Se amesteca oul cu lapte.
Faci o adancitura în făină.
Toarnă  laptele,oul, drojdia in adancitura.
Framanta treptat adăugând lapte
Aluatul trebuie să fie potrivit spre moale.Daca e prea tare mai adaugam lapte,daca e prea moale,faina.
Untul (cele 60gr)se taie în bucăţi mici.
Adăugaţi-l la aluat.
Frământaţi până când untul este bine integrat.
Ruleaza aluatul intr-o minge.
Acoperă si lasa aluatul sa isi dubleze volumul
Iti trebuie o cratita adanca,de 28 cm.

Imparte aluatul in 5-6 bile egale.
Suprapune-le cu unt manjit(!)(celelalte 60 gr)pe fiecare bila,ultima ramanand neunsa.
Am dat la frigider sa se intareasca untul ca o luase la vale.
Am scos, am intins usor intr-un cerc mare (cu facaletul)si am impartit cercul ,taindu-l in patru.Apoi fiecare sfert in 4.Am pus umplutura si am facut asa 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu