duminică, 26 mai 2013

Paine speciala





Delicioasa si fina ,simpla sau cu diverse umpluturi sau fructe confiate e de efect si ne face sa ne punem intrebarea :cum a luat forma asta asa de ciudata ?
  • 500 gr faina alba 000
  • 10 gr drojdie uscata (merge si proaspata ,conform instructiunilor de pe ambalaj)
  • 6 linguri lapte praf
  • 100 gr unt moale 
  • 70 gr zahar 
  • 10 gr zare
  • aprox 350 ml apa calda (in functie de faina mai punem apa sau punem mai putina)
  • doua galbenusuri de ou pentru uns
Intr-un vas se pune drojdia cu putina apa calda si se lasa sa se topeasca.Se amesteca pentru omogenizare inainte de a o amesteca in restul compozitiei.
Intr-un alt vas se pune faina, zaharul ,sarea,laptele praf .Se adauga drojdia si se framanta adaugand apa putin cate putin pana obtinem un aluat moale .Untul ,la temperatura camerei se taie in bucati mici si se adauga aluatului framantand pana e bine incorporat in el.Se acopera vasul cu un prosop  lasa la crescut intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.Se imparte aluatul in parti egale ,cam cat vrem sa fie painicile de mari .
Se intinde fiecare parte pe masa unsa cu ulei ,se pun fructe confiate sau se lasa simpla ,se ruleaza si se da forma unei painici.

Se cresteaza cu foarfeca 
Se unge cu galbenus si se mai lasa la crescut cam 10 minute.Putem pune deasupra mac sau susan,pentru aspect  .
Se coc la 180 *C  in tava unsa cu unt sau margarina  sau tapetata cu hartie de copt cam 20 minute pana se rumenesc usor la suprafata.Se scot si se acopera cu un prosop curat.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu