marți, 18 septembrie 2012

Galuste cu prune


A venit ...toamnaa!!!

  • 7 cartofi potriviti 
  • 8-12 linguri de faina, cu varf
  • 4 linguri de gris,cu varf
  • 1/2 lingurita sare
  • un plic de zahar vanilat
  • doua oua
  • o lingura de unt din cele 100 gr in care punem pesmetul la prajit o folosim aici la compozitia de coca.
Pentru tavalit galustele ne trebuie 100 gr unt ,vreo 7-8 linguri de pesmet ,6 linguri de zahar,un zahar vanilat si scortisoara. Topim untul in tigaie ,punem pesmetul si amestecam pana devine un pic auriu.Tragem de pe foc ,amestecam cu zahar si scortisoara.

Se fierb cartofii in coaja .Stim ca sunt fierti atunci cand ii apasam ,simtim ca-s moi .
Se zdrobesc fara mila cu aparatul ala de tortura sau altul ,ce avem la indemana .
Amestecam piureul asta cu faina ,gris,oua,sare,zahar vanilinat si lingura de unt.Aluatul trebuie sa fie moale dar consistenta sa trebuie sa ne permita sa-l modelam.

 Cu mainile infainate luam bucati din compozitie .Le dam forma rotunda.
 Le tavalim aceste bucati prin faina si le turtim pe o farfurie presarata din belsug cu faina.Repet ,faina ,faina ,ca sa va arat ca e necesara pentru ca aluatul e lipicios ,enervant de lipicios.Cu rabdare le dovedim.Promit!
 Punem jumatatea de pruna la mijloc si modelam galusca.Le asezam pe farfuria cu faina.
EDIT:   Am incercat si alta varianta .Am luat un vas cu apa rece la indemana si pentru modelarea fiecarei galusti am inmuiat mainile in vasul cu apa rece ,fara sa le mai tavalesc atata prin faina.Parca a fost mai usor.

 Le punem cu paleta usor in apa care clocoteste.Vasul trebuie sa fie destul de inalt ca sa aiba loc sa se ridice la suprafata ,nu foarte mare ,sa nu exageram.Nu le punem pe toate ci cat sa aiba loc un rand ,cand se ridica la suprafata , si sa mai avem si loc sa bagam paleta sa le manevram ,fara sa existe pericolul sa le lovim ,sa le facem praf.In apa in care fierbpunem sare , putem rade si lamaie si putem pune si un pic de esenta de vanile.Ies mai aromate.
 Tot cu paleta le ajutam putin sa se dezlipeasca de fundul cratitei ,daca s-a intaplat asta.Bagam paleta usor pe sub ele,cu blandete altminteri se sparg..se dezintegreaza.Cand s-au ridicat la suprafata le mai lasam sa fiarba cam 5 minute ,intorcandu-le si pe partea cealalata ,cea cu care au stat in afara apei..Le scoatem cu paleta si le tavalim prin pesmet prajit in unt si amestecat cu zahar si scortisoara.



Al naibii de bune!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu