marți, 19 iunie 2012

Tarta cu cirese






Aluat:
  • 300 gr faina
  • 1 lingurita sare
  • un pachet unt
  • 2 oua
  • 2 linguri apa minerala
  • coaja rasa de lamaie
Umplutura:
  • 1kg cirese
  • 1/4 pachet unt
  • 50 ml coniac
  • 100 ml vin negru
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri de amidon aliment
Amestecam untul rece ,taiat bucatele cu faina(ne oprim din faina cam 100 gr pentru presarat pe planseta ,cand intindem coca) ,sarea,apoi ouale si apa,coaja de lamaie.Nu framantam ,doar amestecam cu o lingura .Dam la frigider cel putin pentru o ora.
Intre timp facem umplutura.
Intr-o cratita ,pe foc,punem untul (1/4 pachet),adaugam ciresele desfacute de samburi ,zaharul si vinul .Lasam pe foc pana ce se evapora cam jumatate din lichid .Diluam doua linguri de amidon alimentar in ceva lichid luat de pe foc ,din cirese(ele lasandu-si si din sucul propriu).Il amestecam pe foc in cirese si nu-l lasam sa se ingroase prea tare,rapid facem operatiunea asta.Tragem de pe foc ,incorporam si coniacul,dam iar pe foc pentru un clocot si gata umplutura.Nu lasam mult pe foc pentru ca oricum se va coace la cuptor iar ciresele nu trebuie sa le zdrobim prea tare.
Nu am pus esente ca sa se pastreze mirosul vinului,coniacului...
Intr-o forma unsa cu unt sau margarina  si tapetata cu faina punem o foaie intinsa din coca pregatita.Ridicam marginile de coca peste marginile vasului in care ne-am propus sa o dam la cuptor.
Punem umplutura rece,la temperatura camerei ,peste foaia de placinta.
Deasupra punem o alta foaie de coca pe care o intepam  sau o decupam asa cum am facut eu.Marginile celor doua foi de coca le lipim bine.Ungem cu ou deasupra si dam la cuptor ,la foc potrivit , pana se rumeneste usor.
Taiem rece si servim alaturi de o inghetata de vanilie.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu