vineri, 18 mai 2012

Valurile Dunarii



Blatul:
- 6 oua
-200 gr zahar
-1 plic zahar vanilinat
-coaja rasa de lamaie
-esenta de rom
-6 linguri ulei
-200 gr lapte (putem inlocui din cantitate si cu un pic de apa minerala,iese mai pufoasa)
-1 praf copt
-400 gr faina
-2 linguri cacao, neagra de preferinta (dr Oetker)
-1 borcan visine fara samburi sau visine congelate
-sare,un varf de lingurita

Am separat albusuile de galbenusri .Albusurile le-am batut spuma tare cu sare si vreo 4 linguri din cantitatea totala de zahar.
Galbenusurile le-am frecat cu restul de zahar ,esentele,miroasele (sa le zicem asa) ,apoi am incorporat uleiul ,lingura cu lingura.Dupa asta am inceput sa incorporez cate un pic din faina si un pic din lapte si apa minerala ,in asa fel incat sa nu faca coca cocoloase.Trebuie sa rezulte o pasta moale,alifioasa.
La sfarsit incorporam albusurile ,usor si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Turnam mai mult un pic de jumatate in tava in care am pus hartie de copt.In cealalta parte cernem doua
linguri de cacao ,mai picuram un pic de apa minerala,cam o lingura si o punem in tava peste compozitia alba. 
Atentie!
Se coace in tava mica,nu cea de la aragaz. Nu am rigla la indemana sa masor dar tava mea este de marimea unei coli A4, ...in lungime un pic mai mare cam cu doua degete.Tava trebuie sa fie mai inalta caci avem de pus si crema si glazura.
Punem visinele fara samburi si dam la cuptorul fierbinte ,la foc potivit,cam 25 minute.Facem testul cu scobitoarea.Nu deschidem cuptorul 20 min!

Crema:
Eu am facut crema mea de vanilie ,o crema perfecta ,marca "Dana",colega mea!
La aceasta crema am adaugat 300 gr smantana pentru frisca ,4-5 linguri zahar pudra si un pliculet gelatina .
Putem folosi frisca lichida si nu mai punem zahar caci are in compozitie suficient.
Crema este:
-1/2 pachet unt
- 7 linguri cu varf zahar
-3 plicuri zahar vanilinat
-5 linguri faina
-750 gr lapte
-2 galbenusuri..sau chiar 3
-un pic de sare
Laptele se pune la fiert.Gelatina o punem la hidratat in vreo 4-5 linguri de apa.
Untul cu zaharul se pune pe baie marina si se topesc .Se trage de pe foc ,se adauga faina toata odata si se amesteca energic.Incepem sa incorporam laptele fierbinte si punem din nou pe baie marina incorporand usor laptele pana se termina toata cantitatea.Se trage de pe foc si dupa 5 minute ,cand s-a mai racorit crema,incorporam galbenusurile ,amestecand dupa fiecare.Mai dam pe baie marina putin ,sa se infierbante si acele galbenusuri crude.
Frisca se bate bine.Vasul in care e gelatina se pune cu fundul intr-un vas cu apa fiarta (nu pe foc) ,sa se lichefieze.
Punem in gelatina lichefiata cateva linguri din crema de vanilie (care e la temperatura camerei,rece) apoi o incorporam in toata crema.Adaugam si frisca batuta in care am pus zahar pudra.

Scoatem blatul din tava ,ii indepartam hartia ,apoi il punem la loc in tava.
Pe marginile tavii punem hartie de copt  ca sa o mai inaltam un pic si sa tina cat mai bine crema pe care o vom turna usor .Dam la frigider sa se intareasca crema.
Pregatim glazura .
-100 gr frisca sau smantana dulce
- 200 gr ciocolata de menaj
Se topesc pe baie marina pana devin o pasta lucioasa.
Se toarna fierbinte peste crema intarita ,pe toata suprafata si se intinde usor  ,se uniformizeaza cu o lingura ,spatula..ce ne ajuta mai mult.Cu furculita se trece pe suprafata glazurii imaginandu-ne valurile...Dunarii.
Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu