vineri, 18 mai 2012

Prajitura cu lamaie


Blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • sare
  • 150 ml apa minerala
  • 12 linguri faina
  • esenta lamaie 
  • coaja de lamaie
  • 1 plic praf de copt 
Blatul se face ca un chec,doar ca se incorporeaza si apa minerala in galbenusuri..Se  separa ouale ,se bat albusurile cu sare,zaharul.Galbenusurile se freaca cu ulei,se pune alternanad cateva linguri (vreo 4) faina cu apa minerala.Urmarim sa avem o pasta subtire care curge.Se pune esenta ,coaja de lamaie ,praful de copt stins cu lamaie Apoi ,aceasta pasta se incorporeaza in albusurile spuma ,usor cu miscari circulare.Se incorporeaza tot usor si restul de faina.
Se coace la foc potrivit ,ca orice chec in tava mica si inalta(cat un format coala A4,in lungime cu doua degete mai mare decat coala mentionata) ,tapetata cu hartie de copt.Cam 20 minute dureaza .Facem testul cu scobitoarea.Dac intepam aluatul si nu se ia pe scobitoare e de bine,e gata!
Lasam sa se raceasca apoi taiem in doua pe orizontal,rezultand doua foi.
Decupam din blat cu un pahar nu prea larg ,cu marginile ascutite ,rondele pe care le insiropam cu un sirop din doua cani mari cu apa ,4 linguri de zahar,zeama de la 1/2 lamaie si esenta de lamaie.
Bucatile care ne raman din croiala le faramintam bine si le amestecam intr-o parte din crema(trei sferturi din ea).

Crema:
- 250 ml lapte
-200 gr zahar
-200 gr unt de calitate,fara apa in el
-50 gr faina
-2 lamai
-esenta de lamaie
-1 plic maricel de nuca de cocos

Untul moale ,la temperatura camerei ,se freaca cu zaharul dat prin rasnita de cafea(asta daca nu avem zahar pudra la indemana).
Din lapte oprim 50 ml si restul il punem la fiert.
 In cei 50 ml desfacem faina ,o omogenizam in lapte.
Restul de lapte il punem la  fiert ,apoi ,cand da in clocot punem pasta de faina in el si asezam vasul pe baie marina amestecand pana se ingroasa .Dam la o parte si incorporam zeama de la doua lamai nu prea mari,coaja nu multa (sa nu devina amara compozitia) ,esenta de lamaie.Lasam sa se raceasca si apoi incorporam untul.
Este crema de la Alba ca zapada.Daca aveti o alta reteta pe care o folositi frecvent o puteti folosi si aici.
Din crema pastram cam un sfert  pentru ornat pe deasupra capacelele prajiturii.

Asamblare:
Peste o rondea din baza blatului ,insiropata ,punem din crema amestecata cu resturile de blat ,rezultate din decupare.Peste crema punem un capacel decupat din partea de deasupra a blatului,si acesta insiropat ,desigur.Deasupra lui punem din crema simpla,untoasa,fara amestecatura de blat in compozitie.Presaram nuca de cocos,punem o feliuta de lamaie,figurine din ciocolata alba si frunze de menta sau ce frunze aveam ...
Pofta mare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu