sâmbătă, 26 mai 2012

Ciorba de perisoare din dovlecel




Pentru ca am facut o mancarica de cartofi noi cu marar si sos rosu ,cu bucatele de pulpa de porc ,m-am hotarat sa adaug in meniu o ciorbita alba.Putem mari cantitatile daca facem mai multa ciorbita .Eu am facut mai putina ,intr-o oala de vreo 5 kg.

Asadar:
-doi dovlecei potriviti
-doi morcovi
-un pastarnac
-o felie mare de telina
-o ceapa mare
-un ardei,rosu de preferinta  sau si rosu si verde
-200 gr branza dulce
-4 oua
-5 linguri gris
-o lingura faina
-o cutie mica smantana
-zarzare sau bors ,ori chiar lamaie
marar
sare
apa

Dovleceii ii curatam de coaja ,de miez .Ii taiem in jumatati pentru asta .Trei jumatati le dam pe razatoare,stoarcem bine de zeama si amestecam cu doua oua ,sare,gris ,faina ,branza dulce si cateva fire de marar tocat fin.
Punem un vas cu apa la fiert sa avem la indemana sa completam la ciorba.
Intr-un vas calim ceapa, tocata marunt ,in putin ulei (vreo 4-5 linguri) pana devine sticloasa.Punem radacinoasele tocate cuburi (morcov,pastarnac,telina..putem pune si radacina de patrunjel daca vrem).Picuram un pic de apa si lasam sa se inabuseasca acolo si sa fiarba pana se inmoaie .Punem jumatatea de dovlecel (pe care nu am dat-o pe razatoare)taiata cuburi .Completam cu apa fiarta cam cat vrem sa avem ciorbita de multa si adaugam sare.
Cand legumele s-au fiert punem perisoarele cam cat o nuca si lasam sa fiarba cam 5-10 minute .In acest timp cat se ridica perisoarele deasupra intr-un castron amestecam un doua galbenusuri cu smantana si diluam cu cate o lingura din ciorbita fierbinte .Adaugam cu prudenta ,lingura cu lingura ,amestecand ,pana se infierbanta bine compozitia cu oua si smantana.Tragem de pe foc ciorbita,adaugam compozitia cu galbenusuri ,omogenizam usor ,punem si ce acritura folosim (zarzare,bors,lamaie) si mararul tocat ,mai dam cateva clocote si gata.Tragem de pe foc si servim cu incredere.Perisoarele din dovlecel sunt un deliciu!
Putem folosi patrunjel sau telina dar acum e sezonul mararului ,el e vedeta !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu